fredag 16. september 2016

Dag 22, 16/09: Caen, Arromanches les Bains, Vierville sur Mer, Bayeux

God natt i kjempekoselig hotell rett ved strandpromenaden, og en usedvanlig hyggelig og vennlig vertinne. Hun syntes det var spesielt kjekt med en gjest som gjerne ville snakke fransk(!), og pratet i vei i rasende tempo! Men etterhvert skjønte hun at det var lurt å sakke litt på farten, og jeg klarte såvidt å holde følge! ;-) Vi snakket både om Norge, om klimaet der nord, om stamgjester som kom tilbake til hotellet deres igjen og igjen, og hun ga oss gode anbefalinger for dagen i dag. I tillegg hadde Hildegunn, vår gode venninne der hjemme anbefalt "Memorial de Caen". Dit dro vi først, og fikk en grundig innføring i D-dagen, 6/6- 1944. Både levende bilder og grundig dokumentasjon ga oss gripende innføring i krigens redsler....
Etterpå kjørte vi ut til kysten, og fikk se flere av strendene der de allierte gikk i land 6. juni 1944.....
Passerte både Arromanches-lese-Bains, Colleville-sur-Mer (den amerikanske kirkegården), og Vierville -sur-Mer.. Fredelige strender i dag....langt fra fredelige for 72 år siden.
I kveld har vi stoppet i Bayeux, og i morgen tidlig skal vi se katedralen...og ikke minst Bayeux-teppet. Husker det som en viktig del av studiet i kunsthistorie...i 1965!😉 Gleder meg!
Men nå er det kveld her på kvisten! Artig "hotellrom" (en slags AirBnb), med alt vi trenger. En hyggelig ung mann viste oss vei til topps i den smaleste trappa jeg har gått i ....siden trappa til tårnet i Nidarosdomen!
Morsom detalj i inngangspartiet til "Mémorial de Caen"

Talende symbolikk.....
Vindfullt på strendene i dag, 
...men opphold i ettermiddag. :-)
Mer talende symbolikk!
Et av de mange minnesmerkene, Ved Vierville sur Mer
L

Kveldslys ...Bayeux-katedralen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar