søndag 18. september 2016

Dag 24, 18/09: Villebon, Moutiers au Perche og Nogent le Rotrou

Stadig på farten til nye slott og nye kirker! ;-) I dag startet vi med morgentur i overskyet, men mildt vær. Innom bakeren på veien, og så en veldig koselig frokost sammen med familien. Den yngste datteren og en venninne var også med i dag. Kjekt å snakke med ungdom (i 30-åra ;-) også!
Som sagt i gårsdagens blogg, er det en stor begivenhet over hele Frankrike denne helga: "Journée européennes du Patrimoine", så det er mye folk på veiene, og mange som besøker de ulike kulturarv-stedene. Det er guiding, og oftest gratis adgang denne helga. Vi startet så lokalt som det er mulig, for Alain guidet oss både interessant og morsomt i den lokale kirka, som ligger vegg i vegg med slottet. Vi kom til og med inn bakveien, ved hjelp av guiden med egen nøkkel. Bare se, le monsieur avec la clé! ;-)

Etterpå bar det av gårde til enda et slott.. Villebon i dag. Et spesielt slott fra 1500-tallet, som har tilhørt hertugen av Sully, finansminister for Henrik 4. Han har vi jo hørt om i historietimene på gymnaset! Et slott med vollgrav rundt, og en virkelig storslått hage. Det morsomste var forresten et kunstig "dueslag", med plass til flere hundre duer, der de produserte både egg, kjøtt og... gjødsel(!)
Legg merke til den smarte stigen, som står på en slags "karusell". På den måten kunne de hente egg i alle "etasjene", uten å måtte gå opp og ned av stigen. Smart!!
På vei tilbake rakk vi også innom en annen, liten landsby, Moutiers du Perche. Anbefalt av Alain, så den måtte vi jo innom! Vakker og velholdt liten by, med blomster og små, gamle hus...og en kirke! ;-)
Den var utstyrt med usedvanlig store og fryktinngydende "gargouilles"på ytterveggen, ...men inne lød vakker orgelmusikk. Tror det var organisten som øvde til neste messe!
Vel tilbake i slottet, ble det middag og hyggelig samtale med de Alain og Isabelle, og de to hyggelige ungdommene! Fremdeles like takknemlig for alt jeg får oppleve, ...det er bare fantastisk!
Men trøtt blir jeg av all kjøringa, og av alle inntrykkene, så nå skal det bli godt å innta horisontalen.

Alain, min gode venn og hjelper... Le monsieur avec la clé!
Vakker, liten kirke.. vegg i vegg med slottet, der jeg bor.
Her er slottet til Sully, i Villebon
 Blomster i hagen...
 ...og under trærne
Eggsanker i dueslaget på Villebon..
...Legg merke til "karusellen"
 Les gargouilles på "Église Notre-Dame du Mont Harou" (XIIe- XVIe siècles)
ps. Jeg nevnte noe om en mann som ikke vil snakke fransk. Men LESE, det både kan...og vil han! :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar